دندانهای زرد شده تا حدود بسیاری میتوانند در زیبایی شخص تاثیر گذاشته و اعتماد به نفس را تخریب کنند.
خب، فارغ از انواع خدمات متنوع قابل انجام در کلینیکهای دندانپزشکی نظیر بلیچینگ، لمینت و کامپوزیت، انواعی از روشهای
مصنوعی و شیمیایی نظیر لکه بر ها و خمیردندانهای مخصوص سفید کنندهی دندان، در داروخانهها یافت میشوند که
مطمئنا در کنار فوایدشان، مشکلاتی را نیز در بر دارند.
ممکن است شخص نتواند از پس هزینههای لمینت و کامپوزیت بر آید و یا به نوعی به خمیردندانهای مخصوص جرمگیری حساسیت و مشکل داشته باشد.
بنابراین بهترین گزینه آن است که با استفاده از راهکارهای طبیعی، نتیجهای قابل قبول و در عین حال با عوارض کمتر حاصل شود.
علت زرد شدن دندان چیست؟
دلایل متعددی وجود دارند که میتوانند باعث زرد شدن دندان شوند.
ولی به طور کلی، دو علت اصلی وجود دارد که وابسته به افزایش سن بوده و با بالا رفتن سن، میزان تاثیر تخریب آنها نیز افزایش مییابد.
1- از بین رفتن مینای دندان
2- لکههای به وجود آمده بر اثر عادتهای بد غذایی و یا اثرات سیگار و مواد مخدر
همانطور که میدانید، به طور کلی دندان از دو بخش اصلی ریشه و تاج تشکیل شده است.
در بخش تاج، 2 واحد وجود دارند که در معرض دید قرار دارند؛ مینای دندان و عاج دندان.
مینای دندان، بیرونیترین لایهی تاج دندان است که رنگ تقریبا سفیدی دارد.
از این رو دندانهای سالم یک شخص، سفید به نظر میرسد.
وظیفهی مینای دندان، حفاظت از عاج دندان است.
عاج دندان، تنهی اصلی تاج دندان محسوب میشود که رنگ زردی دارد.
همچنین بافت عاج دندان از مینای دندان سست تر است و استحکام کمتری دارد.
به دلیل اینکه مینای دندان لایهای نازک و سفید رنگ و شفاف است، با تابش نور بر روی دندان، میتوان رنگ زرد عاج
دندان را تا حدودی مشاهده کرد.
نتیجهگیری:
با افزایش سن و همچنین رعایت نکردن اندازهی استفاده از برخی محصولات غذایی، مینای دندان از بین رفته
و عاج دندان پدیدار خواهد شد.
از این رو، دندانهای فرد، زرد به نظر میآید.
پس سعی کنید در کنار اهمیت دادن به دندانهایتان با ایتفاده از مسواک زدن، از استفاده از برخی مواد غذایی رنگ دار مانند
قهوه و چای، نوشابه ها، سیگار و مواد مخدر، الکل و حتی برخی از آنتیبیوتیکها، پرهیز کنید.
چند راهکار ساده و طبیعی برای سفید کردن دندان
1- اصلاح رژیم و عادتهای غذایی
اگر نگران تغییر رنگ دندانهای خود هستید، محکمترین و موثرترین راه حل، اجتناب از مصرف بیش از حد برخی از مواد غذایی مانند قهوه و چای،
نوشابهها، مرکبات و آب میوههای تیرهو به طور کلی هر مواد غذایی که دارای رنگ طبیعی یا مصنوعی بسیار باشد.
همچنین توصیه میشود که به اصولی مسواک زدن نیز اهمیت داده شود.
به عنوان مثال، پس از میل نمودن غذا، بلافاصله مسواک نزنید و حداقل 30 دقیقه صبر کنید.
از آنجایی که برخی میکروبها و باکتریهای دهان، بلافاصله پس از غذا خوردن شروع به فعالیت میکنند، با مسواک زدن
در زمان فعالیتشان باعث میشوید که محیط دهان و دندان اسیدی شده و در نتیجه بافت دندانها آسیب میبیند.
2- استفاده از روغنهای گیاهی
استفاده از روغنهای گیاهی را میتوان از بهترین راه سفید کردن دندان های زرد شده دانست.
شست و شوی دهان و دندان با استفاده از روغنهای طبیعی و گیاهی به روش چرخاندن و قرقره کردن در دهان،
یکی از روشهای سنتی موثر در سفید کردن دندان به شمار میرود.
مشاهدات نشان میدهد که شست و شوزی دهان با استفاده از برخی روغنهای طبیعی و گیاهی خاص مانند
روغن نارگیل و یا کنجد، به دلیل داشتن اسید لوریک، برای سفید کردن دندان بی تاثیر نیستند.
اما به هر صورت، هیچ چیز نمیتواند جای مسواک و نخ دندان را بگیرد.
بنابراین بهتر است که پس از مسواک زدن، مقداری روغن کنجد و یا نارگیل را به مدت 10 دقیقه در دهان و لابه لای
دندانهایتان بچرخانید و در نهایت آن را از دهان خارج کنید.
توصیه میشود که هنگام بیرون ریختن روغن از دهانتان، آن را حتما در سطل زیاله بریزید.
زیرا ریختن روغن نارگیل در چاه فاضلاب، میتواند منجر به گرفتگی لوله فاضلاب شود.
3- با جوش شیرین مسواک بزنید
توانایی جوش شیرین در از بین بردن لکههای روی مینای دندان بسیار شگفتانگیز است.
به علاوه توانایی جوش شیرین در از بین بردن باکتریها و پلاکها به اثبات رسیده است.
برخی بر این باورند که به دلیل زننده بودن جوش شیرین و همچنین قوی بودنش، میتواند به مینای دندان آسیب رساند.
خوشبختانه مطالعات در سال 2017 نشان داد که جوش شیرین هیچ ضرری به مینای دندان و یا لثهها نمیرساند و برای
از بین بردن لکهها و سفید کردن دندانها بسیار مناسب و موثر است.
بنابراین یکی از بهترین راه سفید کردن دندان های زرد شده، مسواک زدن با جوش شیرین به شمار میرود.
4- برخی میوهها نیز میتوانند در سفید کردن دندانها موثر باشند
پوست میوههایی چون موز، پرتقال و لیموترش به دلیل داشتن برخی از اسیدهای مفید خاص، توانایی سفید کردن دندانها را دارا میباشند.
همچنین توتفرنگی سرشار از آنتیاکسیدان و ترکیباتی است که تا حدودی پلاک و باکتریها را از بین میبرد و برای دندان مفید است.
جالب است بدانید میوهی پاپایا به دلیل داشتن آنزیم پاپائین و میوه آناناس به دلیل داشتن آنزیم بروملین، میتوانند
اثرات سفید کنندهای را برای دندانها داشته باشند.
نکته: اگر از پوست پرتقال و لیمو ترش استفاده میکنید، حتما پس از مالیدن بر روی دندانها، دهان خود را با آب کامل بشویید.
زیرا اسیدی بودن این مرکبات برای بیش از حد ماندن بر روی دندانها، میتواند به مینای دندان و لثهها آسیب برساند.
5- از آب اکسیژنه استفاده کنید
یکی از بهترین روشهای سفید کردن دندان های زرد شده، استفاده از آب اکسیژنه یا همان پراکسید هیدروژن است.
با این حال، برخی افراد به آن حساسیت دارند و با استفاده از آن واکنش نشان میدهند.
بنابراین توصیه میشود که برای استفاده از این روش، هیدروژن پراکسید را با جوش شیرین ترکیب کرده و به مدت 2 دقیقه
دندانها را با آن مسواک کنید.
سعی کنید که مادهی ترکیبی، به شکل خمیر در آید و آبکی نباشد.
به مدت یک هفته، روزی 2 بار این ترکیب را مسواک کنید تا به نتیجهی مطلوب برسید.
پراکسید هیدروژن محلولی آنتیباکتریال است که برای پاک کردن و سفید کردن دهان و دندان میتوان از آن استفاده نمود
از این رو شما میتوانید بدون نیاز به مسواک و جوش شیرین، از این محلول به عنوان یک دهانشویه کامل استفاده کنید.
تنها کافیست که نصفی از لیوان را از آب پر کرده و نصف دیگر را محلول هیدروژن پراکسید بریزید.
سرانجام محلول را در دهان و حتی ته گلوی خود چرخانده و در نهایت بیرون بریزید.
نکته: توصیه میشود که هیدروژن پراکسید را به صورت غلیظ و خالص استفاده نکنید.